Lákavé hambáče z vepřového masa
Porce pro 4 osoby
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 8 hodin (pomalého vaření)
Omáčka na grilování:
1 polévková lžíce olivového oleje
1/2 červené cibule nakrájené nadrobno, 2 rozdrcené stroužky česneku
plechovka nakrájených rajčat - 1400ml, 1/3 šálku medu Mount Somers UMF 5+
1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce worcestrové omáčky, 1,5 lžičky soli, 1 lžička dijonské hořčice
2 lžičky papriky, 1 lžička mletého kmínu, 1/4 lžičky černého pepře
Další suroviny:
1,5 kg vepřové plece, Sůl + pepř na dochucení masa, 1 lžíce sušeného tymiánu
6-8 hamburgerových housek, Zelný salát nebo salát podle vlastního výběru
Postup:
Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a smažte ji 3-5 minut, dokud nebude měkká a voňavá. Přidejte česnek a smažte další minutu. Přidejte rajčata z plechovky, med, jablečný ocet, worcester, sůl, hořčici, papriku, mletý kmín a pepř. Promíchejte a na mírném ohni vařte 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Sundejte z ohně a odstavte.
Volitelný krok: Omáčku můžete rozmixovat v kuchyňském robotu.
Připravte maso:
Maso zbavíme odřezků, následně osolíme, opepříme a okořeníme sušeným tymiánem.
Na dno pomalého hrnce dejte 1/2 šálku připravené omáčky na grilování, navrch položte ochucené maso a zalijte zbytkem omáčky. Vařte na mírném ohni po dobu 8 hodin. Po uvaření přendejte maso do velké mísy.
Rozehřejte hrnec na střední/nízkou teplotu a přidejte šťávu/BBQ omáčku z pomalého hrnce a 10-15 minut redukujte, dokud nezhoustne.
Mezitím vyjměte z masa případné kosti a dvěma vidličkami rozdělte vepřové maso, až se rozdrobí. Nalijte zredukovanou omáčku na rozdrobené vepřové maso a míchejte ho, dokud není zcela obalené omáčkou.
Podávejte v opečených houskách se zelným salátem a čerstvými bylinkami.
Enjoy!